Menu

EsbjergPortal

Din lokale indgang til nettet

Lokalarkiv

Esbjerg Byhistoriske Arkiv 
Torvegade 47, 6700 Esbjerg
www.eba.esbjergkommune.dk

Esbjerg Kommunes Byfond 
"Historien" - Esbjerg Kommunes Byfond 40 år film 
www.youtube.com/watch ... 

Video

Kort

Historiske kort på nettet
v/Miljøministeriet/Geodatastyrelsen
www.hkpn.gst.dk

Historisk Atlas 
Interaktive kort over Danmark med tusindvis af fortællinger 
www.historiskatlas.dk

Esbjerg byhistorie

Esbjerg
Esbjerg var oprindeligt navnet på en gård i Jerne Sogn. Der fandtes i 1800-tallet kun dårlige havne i det sydvestjyske område, og navnlig efter tabet af Sønderjylland i 1864 blev behovet for en tidssvarende vestjysk havn påtrængende. I 1868 blev det vedtaget politisk at etablere en ny havn, og Esbjerg Ladeplads blev taget i brug i 1873. Jernbaneforbindelserne til Varde og Kolding blev ligeledes etableret i 1873. 
Efter 2. Verdenskrig tog den industrielle udvikling i Esbjerg for alvor fart, og i løbet af 1950’erne blev Esbjerg Danmarks femte største by
www.dendigitalebyport.byhistorie.dk ... 

Folkeskolen i Esbjerg
En by og dens skole: folkeskolen i Esbjerg 1868-1994 (1997) 
www.dendigitalebyport.byhistorie.dk/bibliografi ... 

Ribe

Ribe by
Ribe hører til Esbjerg Kommune. Ribe var tidligere en del af de sønderjyske enklaver, der tilhørte kongeriget. Byen har 8.259 indbyggere i 2018.
Byens historie begynder med en handelsplads i begyndelsen af 700-tallet. Navnet "Ribe" stammer fra det olddanske ripa, der betyder striber eller strimler, da handelspladsen oprindeligt bestod af mindst 70 smalle jordloder, der var højest på midten med grøfter imellem.
www.da.wikipedia.org/wiki/Ribe

De første industrivirksomheder kom til fra midten af 1800-tallet, men Ribe fik ikke nogen jernbane før 1875. Jernbanen gik til Bramming og blev i 1887 forlænget til grænsen, så der blev direkte forbindelse med Hamborg.  
www.dendigitalebyport.byhistorie.dk ... 

Historienyt DK